In Statele Unite, 98% dintre gospodarii detineau un frigider in 2017. Acum, inmultiti-l cu 127,59 milioane de gospodarii din tara. Asta inseamna ca doar in casele din SUA exista peste 125 de milioane de frigidere. Dar asta nu este tot. Aproape un sfert din casele americane au doua sau mai multe frigidere! Si sa nu uitam de celelalte electrocasnice pe care le are aproape fiecare casa. In medie, o singura gospodarie are aproximativ 10,6 aparate, in timp ce gospodariile de sase persoane au 17,5.
In orice caz, statisticile arata cat de vitale au devenit astfel de electrocasnice pentru viata noastra de zi cu zi, indiferent in ce tara traim. De aceea, cei mai multi dintre noi intra in panica atunci cand ne confruntam cu reparatii la aparatele de bucatarie.
Daca va aflati in aceasta situatie, probabil ca va ganditi fie sa dati „o incercare” reparatiilor pe cont propriu, fie sa sunati la o firma de reparatii aparate electrocasnice Braila. Sau, s-ar putea sa va ganditi si sa aruncati acele electrocasnice „defecte” si sa cumparati altele noi. Inainte de a face oricare dintre aceste actiuni, cititi mai intai acest ghid de reparare a aparatelor de bucatarie. Poate fi biletul Dvs pentru a economisi multi bani!
Abordarea pe cont propriu: depanare de baza
De multe ori, defectiunile bruste ale aparatelor de bucatarie se datoreaza lipsei de intretinere. Vestea buna este ca, daca le curatati si le faceti sa straluceasca, asta le poate face sa functioneze din nou.
De exemplu, frigiderul nu este suficient de rece, chiar daca setarea temperaturii este deja la max. Acest lucru nu inseamna ca are nevoie deja de reparatii sau inlocuire – vinovatul poate fi doar o garnitura murdara. Incercati sa o curatati mai intai cu o carpa curata inmuiata in apa calda cu sapun.
De asemenea, asigurati-va ca usa frigiderului se inchide complet, si ca nu exista goluri in garnitura. O etansare slaba poate fi motivul pentru care frigiderul nu se raceste corect. De asemenea, ar trebui sa indepartati murdaria si obstacolele din bobine (deconectati mai intai frigiderul!).
In ceea ce priveste cuptoarele cu microunde care nu incalzesc, crusta de alimente cruste si lichidele uscate pot fi de vina. Utilizati o carpa curata pentru a sterge peretii interiori ai cuptorului. Apoi, incercati sa incalziti ceva din nou pentru a vedea daca functioneaza acum.
Acestia sunt pasii de baza de depanare pe care ar trebui sa-i incercati inainte de a apela profesionistii. Dar daca tot nu va puteti pune aparatele in functiune, poate fi timpul sa luati in considerare reparatii sau inlocuiri.
Aflati durata medie de viata a aparatelor dvs. de bucatarie
Cunoscand durata medie de viata a aparatelor electrocasnice va poate ajuta sa determinati daca e cazul sa sa reparati sau sa inlocuiti, conform site-ului www.reparatii-electrocasnice.net. In medie, frigiderele dureaza pana la 13 ani, iar cuptoarele cu microunde si masinile de spalat vase pot rezista 9 ani. Cuptoarele electrice au o durata medie de viata de 13 ani, in timp ce cele pe gaz pot dura pana la 15 ani.
Durata de viata reala depinde bineinteles si de marca, si de cat de bine va tratati aparatele electrocasnice. Cu o intretinere adecvata, aceste masini pot dura mai mult decat media mentionata mai sus. Utilizarea incorecta, cuplata cu lipsa intretinerii, duce adesea la o durata de viata mai scurta.
Reparare vs. Inlocuire
Dar chiar daca ati fost responsabil cu intretinerea lor, aparatele se vor defecta din cauza uzurii. Daca aparatul care s-a defectat nu a atins jumatate din durata de viata estimata, luati in considerare mai intai serviciile de reparatii. Faceti acelasi lucru daca este prima data cand intampinati o problema cu aparatul.
Dar daca aparatul care functioneaza defectuos este aproape de sfarsitul duratei sale de viata, o inlocuire poate fi mai buna. Mai ales daca l-ati reparat deja de mai multe ori in ultimii ani. O unitate noua va poate costa mai mult, dar e mai eficienta din punct de vedere energetic, si consuma mai putin curent.